Sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul (acrit cu oțet) combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau in stare crudă, cel mai adesea pește crud.

Sushi este o mâncare relativ nouă chiar și în Japonia. A fost gătitită pentru prima oară la începutul secolului al XIX-lea. Înainte vreme, orezul acrit cu oțet era folosit ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui, peștele fiind învelit complet în astfel de orez.

Exista diverse tipuri de sushi: rulouri infășurate in foi de alge marine presate, bucăți mici de orez frământate de mână și servite cu pește crud sau icre, bucăți de pește crud presărate peste o farfurie cu orez. Există și variante de sushi in care in loc de orez se folosește tofu.

Orezul folosit pentru sushi este din varietatea japoneză, cu bobul scurt. Orezul fiert se amestecă cu oțet de orez, zahăr și sare. Este răcit la temperatura camerei înainte de a fi folosit la prepararea sushi-ului.

 Nori este numele japonez al foilor de alge marine uscate și presate, folosite la prepararea rulourilor de sushi.

Peștele folosit pentru prepararea sushi-ului trebuie să fie proaspăt și de o foarte bună calitate. Aspectul, mirosul și consistenta cărnii sunt principalele criterii folosite la alegerea peștelui pentru sushi.

Se folosește doar pește oceanic fiindcă peștele de apă dulce poate fi o sursă de paraziți pentru om, în special când este folosit în stare crudă. Cele mai des folosite soiuri de pești sunt tonul, macroul, somonul și țiparul de mare. Icrele de pește sunt și ele folosite la prepararea sushi-ului.

Ca și alternativă la pește, alte ingrediente pot fi: caracatiță, sepie, creveții, scoicile și carnea de crab.

Legume. Ridichea japoneză murată, avocado, castravetele, sparanghelul precum și alte legume specific japoneze pot fi folosite ca și ingrediente la prepararea sushi-ului.

Condimente: Shōyu este denumirea japoneză a sosului de soia, un condiment esențial in servirea sushi-ului.

Wasabi este o pastă picantă de culoare verde, cu gust asemănător hreanului. Ajută digestia, are calități antibiotice și poate contracara eventuale intoxicații cu carne de pește crudă infestată.

Gari este denumirea japoneza pentru radacină de ghimbir murată. Se servește cu sushi cu scopul de a ajuta digestia și pentru a curăța papilele gustative in procesul degustării diverselor tipuri de sushi

.O-cha. În limba japoneză, o-cha inseamnă „ceai verde”. Este nelipsit în restaurantele japoneze care servesc sushi.

Prezentare și consumare

Sushi-ul se consumă folosind bețe sau mâinile. Este recomandat să se consume la început porțiile cu gust mai puțin intens și se continuă treptat cu cele cu gust mai dominant. De regulă carnea albă de pește se servește la început și se continuă cu fructele de mare și carnea de ton și somon (carne roșie). Bucațile de sushi se înmoaie în sosul de soia și se servesc cu wasabi și ghimbir murat.

 NIGIRI

Nigiri sushi este un produs cunoscut al bucatariei japoneze. Nigiri sushi are o vechime de mai putin de 200 de ani. A fost consumat mai intai ca mancare servita pe strada in vechea capitală Edo, în prezent Tokio, şi a revoluţionat complet bucataria sushi deoarece prepararea acestuia dureaza mai puţin timp. Nigiri inseamna „a strange" – cand un bucatar specializat in sushi il prepara, acesta strange usor o cantitate mica de orezi intr-o forma ovala şi adauga deasupra un topping, de obicei, peste sau fructe de mare, dar se poate folosi si omleta japoneza sau legume.

Tipul de original de sushi , cunoscut astăzi ca NARE- zushi a fost făcută pentru prima dată în Asia de Sud-Est , eventual, de-a lungul ceea ce este acum cunoscut sub numele de râul Mekong . Termenul de sushi provine de la o formă gramaticală arhaică care nu mai este utilizata actual; literal , sushi înseamnă gust acru, ceea ce reprezinta o reflectare a rădăcinilor sale istorice fermentate . Cea mai veche formă de sushi din Japonia , narezushi , seamănă foarte îndeaproape cu procesul în care peștele este fermentat prin impachetarea in orez acrit pentru fermentare . Proteinele din pește se descompun prin fermentare în constituenții aminoacizi ai orezului . Din orezul de fermentare și pește rezulta un gust acru care , de altfel este unul dintre cele cinci gusturi de baza ale bucatariei japoneze , numit umami în japoneză . Sushi japonez contemporan are puține asemănări cu mâncare de orez tradițional lacto - fermentat . Inițial, atunci când peștele fermentat a fost scos din orez, numai peștele  a fost consumat , în timp ce orezul fermentat era eliminat . Puternicul gust și miros al orezului fermentat se regaseste si in funazushi , un fel de narezushi făcut pe malul lacului Biwa în Japonia , care seamănă tradiționalului mod de fermentare al mâncarii. Începând din perioada Muromachi (1336-1573 AD ) din Japonia , au adaugă oțetul amestecului de conservare pentru un gust mai bun si conservare mai lunga. Oțetul  accentueaza acreala orezului și, dupa cum este cunoscut, creste si perioada de valabilitate , care permite ca procesul de fermentație să fie scurtat și în cele din urmă abandonat . În secolele următoare , sushi din Osaka a evoluat în Oshi – zushi, fructele de mare si orezul au fost presate folosind matrițe din lemn ( de obicei, bambus ). Pe la mijlocul secolului 18 , aceasta forme de sushi a ajuns la Edo (Tokyo contemporan).

 Versiunea contemporana, cunoscuta pe plan international ca " sushi " , a fost creata de Hanaya Yohei (1799-1858) la sfârșitul perioadei Edo, în Edo . Sushi inventat de Hanaya a fost o formă timpurie de fast-food , care nu a fost fermentat ( prin urmare, se prepara rapid ) și ar putea fi convenabil de mâncat cu mâna . Inițial , acest sushi a fost cunoscut sub numele de Edomae-zushi deoarece se folosea pește proaspăt prins în Edo - mae ( Edo Bay sau Tokyo Bay ) . Deși peștele utilizat pentru prepararea  sushi-ului modern nu mai vine de obicei din Tokyo Bay , este încă, în mod oficial, cunoscut sub numele de Edomae nigirizushi .

Chirashizushi ("sushi risipit") este un castron de orez sushi acoperit cu o varietate de sashimi și garnituri (de asemenea, se referă la barazushi). Edomae chirashizushi (sushi împrăștiat in stil Edo) este un ingredient crud care sunt aranjat artistic pe deasupra orezului, într-un castron. Gomokuzushi (sushi in stil Kansai) este format din ingrediente fiert sau crud amestecat cu orez într-un bol. Nu există nici o formulă stabilită pentru ingrediente, ele sunt alegerea fie a clientului, fie a bucătarului. Acesta este consumat in mod uzual pentru ca este satios si usor de facut.. Chirashizushi variază in functie de  regiune. Acesta este consumat anual cu ocazia sarbatorii Hinamatsuri în luna martie.

Inarizushi este o pungă de tofu prăjit, de obicei umplute cu orez pentru sushi simplu. Este numit dupa zeul sintoist Inari, despre care se considera a avea o slabiciune pentru tofu prajit. In mod normal punga de tofu este foarte bine prajita in ulei. In variație regionala  pungi confecționate dintr-un omletă subțire, fukusa-zushi, sau chakin-zushi). Acesta nu trebuie confundat cu Inari Maki, care este o rolă umpluta cu aroma de tofu prăjit. O versiune a inarizushi care include fasole verde, morcovi, și gobo, împreună cu orez, înfășurat într-o bucată de tofu prăjit, este o specialitate Hawaii, unde este numit sushi con și este de multe ori vândute în okazu-ya (japonez Delis ) și ca o componentă a cutiilor bento.

 Makizushi ( rulou de sushi ), norimaki (rulouri Nori ) sau makimono (varietate de rulouri ) este o piesă cilindrică , formate cuajutorul unui bambus mat , numit makisu. Makizushi este , în general, înfășurat în nori ( alge marine ), dar , ocazional, este înfășurat într- un strat subțire de hârtie de soia , castraveti , sau shiso care sunt frunze omletă. Makizushi este , de obicei, tăiat în șase sau opt piese.
        Futomaki (rulouri groase , mari sau grase  ) este o piesă cilindrică mare , cu nori pe exterior. Un futomaki tipic este cinci la șase centimetri ( 2-2,5  în diametru). Ele sunt adesea făcute cu două , trei , sau mai multe umpluturi , care sunt alese pentru gusturile lor complementare și culori . În seara a festivalului Setsubun , este tradițional în regiunea Kansai să mănânce futomaki netăiat în forma sa cilindrică , unde este numit Eho - Maki (恵 方 巻, aprinse . Role de direcție fericit ) [ 17 ] În anul 2000, personalizat avut . răspândit în toate din Japonia . [ 18 ] Futomaki sunt de multe ori vegetarian , și pot utiliza benzi de castravete , kampyō tărtăcuță , takenoko muguri de bambus , sau radacina de lotus . Benzi de tamagoyaki omletă , mic icre , ton tocat , și Oboro coregon fulgi sunt umpluturi tipice non - vegetariene . [ 15 ]

Hosomaki (细 巻, " rulouri subțiri " ) este o mică piesă cilindrică , cunori pe exterior . Un hosomaki tipic are un diametru de aproximativ doi ani și jumătate centimetri ( 1 in ) [ 16 ] Ele conțin , în general, o singură umplere , adesea ton , castravete , kanpyō , tăiate în felii subțiri morcovi , sau , mai recent , avocado . . Kappamaki , (河 童 巻), un fel de Hosomaki umplut cu castravete , este numit după japonez legendarul apa imp pasionat de castraveți numit Kappa . În mod tradițional , Kappamaki este consumat pentru a goli cerul gurii dintre consumul de pește crud și alte tipuri de alimente , astfel că aromele de pește sunt diferite de gusturile de alte alimente . Tekkamaki (鉄 火 巻), este un fel de Hosomaki umplute cu ton crud . Deși se crede că numele de " Tekka " , " fierul roșu " sensul , face aluzie la culoarea de carne de ton sau carne de somon , de fapt originea ca o gustare rapidă să mănânce în dens de jocuri de noroc numit " Tekkaba " (鉄 火场) , la fel ca sandwich . [ 19 ] [ 20 ] Negitoromaki (ねぎ とろ 巻), este un fel de Hosomaki umplut cu ceapa ( negi ) și ton tocat ( Toro ) . Ton gras este adesea folosit în acest stil . Tsunamayomaki (ツナマヨ 巻), este un fel de Hosomaki plin cu conserve de ton aruncat cu maioneza .

Temaki (手 巻, "prin mâna " ) este o bucată mare în formă de con de nori la exterior și ingredientele deversând în cele din urmă larg . Un temaki tipic este de aproximativ zece centimetri ( 4 ) lungi , și se mănâncă cu degetele , pentru că este prea ciudat sa-l ridic cu betisoarele . Pentru gust optime și textura , Temaki trebuie să fie consumate rapid după ce a fost făcut , deoarece con nori absoarbe imediat umezeala deumplere și pierde claritatea și devine oarecum dificil să muște . Din acest motiv ,nori în pre - a făcut sau ia-out temaki este sigilat în folie de plastic care este eliminat imediat înainte de a mânca . [ 21 ]

Uramaki (里 巻, " inside- out roll " ) este o piesă cilindrică mijlocii , cu două sau mai multe umpluturi . Uramaki diferă de alte makimono deoareceorezul este la exterior șiinterior nori . Umplutura este încentrul înconjurat de nori , apoi un strat de orez , precum și un strat exterior de alte ingrediente , cum ar fi icre sau prăjită semințe de susan . Aceasta se poate face cu diverse umpluturi , cum ar fi ton , carne de crab , avocado , maioneză , castravete sau morcovi . În Japonia , urimaki este un tip mai puțin frecvente de makimono din cauza stratului exterior de orez poate fi destul de dificil să se ocupe cu degetele . [ 22 ]


Wishlist

Nici un produs
SUPER OFERTE:
• La comenzi mai mari de 200 de lei primiti la alegere un suc natural Rubicon sau un desert (execeptie: Sweet Party)
• La doua meniuri identice comandate primiti un suc natural de 1l Rubicon.