In cazul in care, pana acum, nu ati mai avut o experienta culinara sushi, este de inteles sa aveti o serie de intrebari. Intr-adevar, sushi are un ritual specific si anumite reguli de eticheta. Chiar daca acestea sunt mai putin importante cand comandam si mancam sushi acasa sau la colt de strada, este bine totusi, pentru cultura dvs. generala si pentru o eventuala vizita a unui restaurant cu sushi in Japonia, sa stiti cum se mananca acest preparat japonez. Japonezii sunt foarte stricti cand vine vorba despre mancare, mai exact despre servire mesei.
A musca o data din sushi este totusi aceptabil daca rulourile sau bucatile de nigiri sunt prea mari, dar este recomandat sa nu puneti a doua jumatate inapoi in farfurie; japonezii considera farfuria de sushi o arta in sine, iar aceasta nu trebuie murdarita in nicuin fel. Indiferent daca mancati cu betisoare sau cu mana, pastrati restul in mana/betisoare si nu il asezati inapoi pe farfurie. Asta nu numai din considerente de politete, ci si din motive practice, caci apoi va va fi mai greu sa adunati resturile.
Sushi se serveste cu sos de soia, printre altele, dar nu se inmoaie toata bucata de sushi in sos. Este recomandat sa se inmoaie bucata de sushi cu partea unde se afla pestele, pentru a-l condimenta. In general, sosul de soia este sarat, asa ca trebie sa avem grija la cantitati. Se recomanda atingerea sosului doar cu partea in care se afla pestele si pentu ca, daca am inmuia orezul, acesta s-ar imprastia; acest fapt ar murdari farfuria, aspect interzis cu desavarsire in ritualul japonez de servire a mancarii.
Aceasta nu este o regula a etichetei, insa este o informatie utila, mai ales pentru cei care sunt la inceput de drum in descoperirea sushi. Chiar daca majoritatea oamenilor mananca sushi cu betisoare, acest preparat japonez era, la origini, mancat cu mana. Prin urmare, este perfect acceptabil sa consumati rulourile de sushi cu degetele daca nu stiti sa folositi betisoarele. Nu cereti, insa, furculita si cutit, in special daca sunteti intr-un restaurant cu japonez - se considera sfidare. De asemenea trebue sa rezistati tentatie de a freca betisoarele intre ele – se considera nepoliticos si este tradus prin mesajul “tacamurile tale sunt ieftine”.
Restaurantele cu specific japonez, ofera clientilor prosoape traditionale, imbibate si incalzite, care poarta numele de oshibori. Indiferent de forma lor, nu va sfiiti sa le folositi inainte de a incepe sa mancati, precum si in timpul mesei pentru a va sterge mainile, in special daca nu folositi betisoare.
Daca nu mancati cu betisoare, folositi-va mainile, dar atingeti numai rolurile pe care urmeaza sa le mancati.
De obicei, in restaurantele de sushi veti avea, langa farfurie, un suport oval de ceramica. Daca va intrebati la ce serveste, ati aflat: pentru a nu pune betisoarele direct pe fata de masa. Aceasta regula este valabila in timpul mesei. In momentul in care ati terminat de mancat, asezati betisoarele pe vasul cu sos de soia, paralel cu farfuria. Acesta este semnul ca nu le mai folositi, iar chelnerul poate ridica masa.
Alaturi de sushi, vei primi si ghimbir murat, wasabi si sos de soia. Ia o gura de ghimbir dupa fiecare varietate de sushi ca sa-ti cureti cerul gurii. Gusta din cand in cand si wasabi pentru a-ti reimprospata gura. De asemenea, la orice restaurant japonez o sa ti se ofere si ceai verde; bea-l cu incredere – te ajuta la digestie si are si un gust bun. Se recomanda, ca bautura ce trebuie consumata cu sushi, sake sau bere traditionala japoneza; merg foarte bine cu sushi. Pentru japonezi, omleta japoneza (tamago) are rol de desert iar metodele de prezentare sunt foarte interesante.
Aceasta este o regula strict pentru comenzile la domiciliu. Cand comandati sushi, si nu doriti sa-l consumati imediat, trebuie sa-l pastrati la frigider si sa-l scoateti cu cel putin 30 de minute inainte de a-l manca.
Desi la prima vedere poate parea complicat, aceste reguli se insusesc usor cu timpul. In plus, trebuie sa luati in considerare ca a manca sushi este o arta si o parte importanta din cultura si traditiile japoneze.